Nieuws

Juni 2023 - Drone Challenge Eindhoven

Half Juni 2023 bezochten we het jaarevent van de Drone Challenge Eindhoven. Op dit event kwamen Brabantse onderwijsinstellingen en bedrijven in de drone industrie, af. We werden twee interessante hoofdsessies gegeven en twee break-out sessie.

De eerste was van Ted van Hoof, program manager van de Urban Air Mobility Hub (UAM hub op de High Tech Campus) in Eindhoven. Ted sprak over de recente oprichting, de mogelijkheden en plannen voor de nabije toekomst.

De twee spreker was verrassend. Het was Bart Wernaart. Bart is lector moral design strategy aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij sprak over hoe burgers te betrekken bij drone-diensten. Bart gebruikt een VR Moral Lab waarbij burgers aan den lijve kunnen ondervinden hoe de wereld met drones eruit kan zien. Vervolgens worden de resultaten gekoppeld aan de designprincipes van drones voor een slimme stad. Zijn speech was erg interessant, zeker ook door Bart's humor en zelfspot.

Studententeam Aero van de TU Eindhoven, vertegenwoordigd door Brams Schut (teammanager Aero) gaf een sessie over hoe drones grotere afstanden kunnen afleggen. De batterij capaciteit en gewicht zijn de beperkende factor bij drones. Het Aero team heeft een slimme manier bedacht om accu's tijdens een vlucht te vervangen door volle. Super ingenieus. Holding the Drones lost dit probleem op door DroneHotel op strategische locaties te plaatsen in het land, met draadloze snelladers.

Tijdens de andere break-out sessie gaf wederom Ted van Hoof een nog specifiekere uitleg van de UAM hub, met name gericht op bedrijven.

 
6 juli 2023 14:00-17:00u is de eindfinale van de DroneChallenge. Dan laten de deelnemende groepen zien hoe goed ze zijn in het oppakken van objecten met een drone. Holding the Drones is ook aanwezig.

April 2023 - CEN TC471 bijeenkomst

Ons bedrijf Holding the Drones is lid van de NEN. Ons Nederlandse normalisatie instituut. We zijn actief in de normcommissie Drones. Met onze deelname werken we mee aan standaarden voor onbemande luchtvaart en zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Recent is de ontwikkeling van normen voor onbemande luchtvaart overgegaan van ASD-STAN naar CEN. Beide zijn Europese instellingen die normen ontwikkelen, maar CEN is directer gelieerd aan de Europese commissie en EASA. Die hopen op deze manier dat de ontwikkeling sneller gaat dan tot op heden. 

Deze bijeenkomst, bij het hoofdkwartier in Brussel, was de eerste maal dat vele Europese landen in één ruimte zaten om de standaarden en de voortgang te bespreken.

Per 1/1/24 is het de bedoeling dat er alleen nog maar Cx gekeurde drones in de winkels liggen en dan moeten die standaarden er wel op tijd zijn. Hieronder het overzicht van de standaarden die naar CEN zijn overgegaan.

2, 3 en 4 worden begin mei ter stemming aangeboden en na 8 weken worden ze dan definitief. 1 is bijna af en wordt wat later ter stemming aangeboden. Dit is wel de belangrijkste omdat het de eisen aan en controle van UAS (C0-C4) beschrijft. Deze zijn weer ter onderbouwing van de EASA richtlijnen 945 en 947 welke in 2019 zijn uitgevaardigd.

Wilt u advies en uitleg over deze normen, neemt u dan contact met ons op.

Begin 2023 zijn diverse software modules gereed gekomen.

Februari 2023 - Holding the Drones krijgt weer meerdere SBB erkenningen

December 2022 - Drone2Go Sprint 17

Deze sprint draaide om failsafes bij drones. Deze kunnen verdeeld worden in hardware en software.

Hardware:

De opdracht was om een drone te ontwerpen die in nood op water kon landen, een tijd blijven drijven en bij voorkeur weer kon opstijgen. Ondanks de weersomstandigheden (het vroor) is ons dat op eenvoudige wijze gelukt. Zie de video hieronder.

Hierbij was de opdracht om een drone dusdanig redundant te ontwerpen dat nagenoeg alle onderdelen uit moeten kunnen vallen (tot op zeker hoogte natuurlijk). De drone had: 8 motoren, dubbele 4in1 ECS, twee accu's en redundant zenders). Alleen de flightcomputer en de GNSS ontvanger waren enkelvoudig uitgevoerd. Hieronder ziet u de video, waarbij telkens een vleugel van een motor wordt verwijderd.

Met een zware drone boven bebouwing of mensen vliegen blijft een eng idee. Om dit weg te nemen hebben we een impact beperkend middel aan de drone bevestigd. Een parachute. Als bepaalde waarden worden overschreden (hoogte val of hoekoverschrijding) stoppen de motoren en schiet de parachute uit zijn koker. De drone komt dan aanvaartbaar zacht neer. In onze test was de drone nog helemaal heel terwijl deze toch van 80 meter hoogte naar beneden viel. Zie de video hieronder.

Software:

Veilig vliegen begint bij een goede administratie. Het is belangrijk om van elke drone en droneonderdeel het gebruik bij te houden. Met name propellers en accu's zijn kritische factoren voor een veilige vlucht. In 2023 gaan we hier de ondersteunende software voor schrijven.

Ook de voorbereiding van een vlucht is belangrijk. Het gaat dan om de checklist voor een geruime tijd ervoor en de checklist net voor de vlucht. Ook deze software hopen we in de tweede helft van 2023 klaar te hebben. Een belangrijk onderdeel van de vluchtvoorbereiding is de statische deconflictie. Zie het nieuwsitem verder naar beneden.

Tijdens de vlucht kan de piloot gebruik maken van onze DroneRadar24 website. Dat artikel vind u hier direct onder.

In 2022 is veel energie gestoken in DroneRadar24. Dit is een website waar zo veel mogelijk actuele informatie te vinden is over vliegende objecten  (nu nog in bèta). De website heeft meerdere doelgroepen.

Voor elke doelgroep komt er een specifieke userinterface. Deze worden nog ontwikkeld.

November 2022 - Holding the Drones breidt uit.

Ons personeelsbestand is met drie medewerkers uitgebreid. Er is zoveel programmeerwerk te doen dat er drie nieuwe medewerkers zijn komen werken op de ICT afdeling. Veel programmeerplezier in deze uitdagende omgeving, Michael, Zhane en Niels.

Oktober 2022 - Deelnemer Space53

Holding the Drones is lid geworden van Space53. Dit geeft ons als dronebedrijf de mogelijkheid om nieuwe, innoverende ideeën uit te testen op deze officiële testlocatie voor onbemande luchtvaart. Hierdoor kunnen we verdere vooruitgang maken met ontwikkelingen om de drone markt te versterken. 

Daarnaast geeft Space53 de mogelijkheid samen te werken met andere drone bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen zoals de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. Studenten van deze onderwijsinstellingen kunnen zo in hun regio stage lopen en afstuderen op vele gebieden van de drone industrie.

Op dit moment kunnen we nog niets vertellen over toekomstige projecten, maar houd de site in de gaten.

Drotics kan droneshows uitvoeren met diverse objecten aan de drones. Niet alleen lichtshows want in juli 2022 hebben we de openingsact van het EK baseball 2022 in Enschede verzorgd. Hiervoor hebben we onze showdrones dusdanig aangepast dat er een grote vlag onder kon hangen. Voor elk deelnemend land, vloog er een drone met de landsvlag naar de opstelplek op het speelveld. Als laatste vloog een drone met de wedstrijdbal naar de pitchersplaat. Zie de video hieronder.

De vorderingen op het gebied van UTM software hebben ook niet stil gestaan. Er is software geschreven voor statische deconflictie. Dat houdt in dat je de coördinaten van je vlucht kunt ingeven, en de software berekend hoe je exact moet vliegen om niet tegen statische objecten (gebouwen, bomen, lantaarns, enz ) te botsen, maar ook rekening houdend met beperkte vliegzones (N2000, no-fly-zones, laagvliegzones en -routes, enz). De software geeft een gedetailleerde reeks coördinaten terug welke in de drone geupload kunnen worden. Tevens kunnen deze coördinaten gebruikt worden in onze UTM software, om luchtruim te reserveren.

Valkyrie Video Productions is opgericht om onze drone shows vanuit de lucht in beeld te brengen. Maar dat is niet het enige. We zijn in te huren voor allerlei drone video opnamen (fruitteelt, makelaardij, bedrijfsuitingen, enz) en hebben in juni 2021 en 2022 de "Battle of the Boats" (botenrace tussen VO scholen in de regio Rivierenland) vanuit een drone in beeld gebracht.

Om drones startklaar op plekken in het land te zetten, hebben we ons dronehotel ontwikkeld. Dit is een dronebox waar hulpverlenersdrones in kunnen staan (politie, rijkswaterstaat, AED-drone, enz), maar is ook een plek voor drones om op te laden of te overnachten voor een periode. Helaas is er nog geen oplaadstandaard voor UAV, dus moeten ze hardware geschikt worden gemaakt. Voor een aantal UAV is een module beschikbaar. Onze dronehotels vormen ook de basis van een geavanceerd ontvangst- en positioneringsnetwerk. Alle dronehotels zijn volledig (op een super veilige manier) via internet aan te sturen en te bewaken.

DroneHotel prototype 2022

Februari 2022 - Nieuwe medewerker op de ICT afdeling

Binnen Holding the Drones was behoefte aan een Technisch ICT medewerker. Iemand die de koppeling kan leggen tussen hardware en software. Deze hebben we gevonden in Victor. Zijn eerste opdracht is het volledig automatiseren van het te bouwen DroneHotel.

Januari - februari 2022 - Holding the Drones krijgt meerdere SBB erkenningen

Ter promotie van onze Drotics droneshow activiteiten hebben we een promotievideo laten maken.

Drotics' eerst buiten droneshow

Augustus 2021 - Drone2Go Sprint 10

Voor deze sprint hebben we onze eerste automatische/AI aangestuurde drone ontworpen, om namen van boten te herkennen en daarna een 360 opname te maken (Drone2Go). Tijdens de vlucht kon een medewerker van Rijkswaterstaat real-time meekijken en de beelden gelijktijdig beoordelen. Na afloop van de vlucht worden de foto's en beelden in 4K overgezet naar ons beeldencloud zodat ze later opgevraagd kunnen worden.

Holding the Drones, AI drone met stereo-vision camera, krachtige onboard NPU processor, 4K camera en 4G connectie.

Maart 2021 - Drone2Go Sprint 7

Voor de eerste keer doet Holding the Drones mee aan Drone2Go. Dit is een testtraject van de gezamenlijke hulpverleners onder leiding van Rijkswaterstaat. Het is onderdeel van Dutch Mobility Innovations (DMI). 

In Sprint 7 was het de bedoeling dat een drone automatisch naar een bepaald incidentpunt vloog en van het incident video streamde naar een Rijkswaterstaat medewerker. Hierdoor kon de medewerker direct zicht krijgen op het incident en actie ondernemen. Hieronder vind u de video van onze oplossing.

Januari 2021 - Holding the Drones neemt zitting in de NEN normcommissie Drones

Als je iets ontwikkeld kun je het meteen maar beter volgens de standaarden doen. Daarom is Holding the Drones lid geworden van de normcommissie drones van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

We zijn één van de actieve leden in Europese (prEN / CEN) en internationale (ISO) UAV standaarden, waardoor we invloed hebben bij de ontwikkeling van de standaarden. Daarnaast zijn we als allereerste op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hieronder de Europese lijst van CEN werkgroepen en onderwerpen:

*     Open categorie (C0 t/m C4)   / **    Specific categorie (C5 en C6)

In 2020 en het voorjaar van 2021 is, naast Corona, heel hard gewerkt aan onze eerst buiten droneshow. Er moest veel onderzocht worden. O.a:

In deze periode is zoveel kennis en ervaring opgedaan met hardware, dat we kunnen zeggen behoorlijk expert te zijn geworden. Ook wat betreft software is heel veel geleerd. In deze periode is het volgende gelukt:

Oktober 2020 - Holding the Drones krijgt SBB erkenning voor leerplaats voor Software Developer Niveau 4

Vanaf 14 oktober 2020 is Holding the Drones een erkende leerplaats voor CREBO 25604 "Software developer", niveau 4. 

De Amsterdam Drone Week startte op 4 december 2019 voor de tweede editie. Natuurlijk hebben we die ook bezocht.

17 oktober 2019 waren we uitgenodigd bij Eurocontrol in Brussel om de eindpresentatie van SESAR PODIUM bij te wonen. Dat was onze eerste echte aanraking met UTM/U-space. Snel hierna was UTMEurope gestart.

De rest van 2018 en 2019 zijn we druk doende geweest om een eerste versie van een showdrone te maken, de verbindingssoftware te schrijven en, gebruik makend van Blender, de showsoftware. In verband met vergunningen is de eerste droneshow binnen gehouden.

Druk aan het programmeren. De droneshow is al over een paar weken.

Groepsfoto met de aangepaste binnendrones. Onder de YouTube video van de binnen droneshow van Drotics.

Holding the Drones is opgericht in 2018 en komt voort uit Alien Automatisering. Begin 2018 raakten we gefascineerd door de droneshows van Intel. Half augustus 2018 hielt Intel een droneshow boven het IJ in Amsterdam, waar ons team naartoe is geweest. Hieruit is "Drotics droneshows", nu onderdeel van Holding The Drones, ontstaan.